Maatwerk

G!DS

G!DS is ontwikkeld in opdracht van de Stichting Bibliotheek.nl , ten behoeve van de bibliotheken en de organisaties in het werkgebied van de Stichting Bibliotheek.nl

Wat is G!DS?
G!DS is een instrument voor het verzamelen, ordenen, beheren en presenteren van informatie.
G!DS is een database met informatie over organisaties op het sociale en culturele vlak. Naast adressen vindt u er ook meer over de activiteiten, producten en diensten van inmiddels circa 100.000 organisaties.

Een belangrijk onderdeel is de InternetG!DS, een database met (diep)links naar achtergrondinformatie. Deze links kunnen worden toegevoegd aan webpagina’s over regelgeving, gezondheidsproblemen, opvoedvragen, etcetera.

De informatie uit G!DS kan overal digitaal worden getoond: op alle mogelijke websites, zoals Wmo-sites, jongerensites, cultuursites, toerismesites of digitale Centra voor Jeugd en Gezin.
Voorbeelden staan op www.gidsvoornederland.nl.

Op G!DS zijn intussen ruim 300 websites gerealiseerd en dat aantal groeit snel.

Alle PSO’s en ruim 70% van de openbare bibliotheken werken mee aan G!DS. Dit aantal stijgt nog steeds.

G!DS techniek
G!DS kan gekoppeld worden aan elke website, van elke willekeurige aanbieder of webbouwer. De webbouwers waar G!DS nu mee samenwerkt zijn te vinden op de webbouwerspagina van Gidsvoornederland. Er zijn trainingen voor webbouwers en voor hen is online-ondersteuning gerealiseerd.
De softwareleverancier van G!DS is App te Ruinen.

G!DS invoer en beheer
Invoer en  beheer van G!DS ligt bij de deelnemende bibliotheekorganisaties, lokaal, provinciaal en landelijk. Het beheer van G!DS wordt systematisch ondersteund door het systeem om juistheid en actualiteit van de gegevens te garanderen.

G!DS thesaurus
G!DS beschikt over een doelgroepenthesaurus en een postcodetabel.
Informatie in G!DS krijgt kenmerken mee: trefwoorden, doelgroepkenmerken en een postcodegebied. Hiermee kan uit G!DS een specifieke inhoudelijke en geografische selectie worden gemaakt: huisartsen op de juiste Wmo-website, productaanbod voor jongeren op jongerensites en alleen de lokale kinderopvanglocaties op het centrum voor jeugd en gezin.

Meer info
G!DS is eigendom van de Stichting Bibliotheek.nl en wordt actief doorontwikkeld door App.

Meer informatie over G!DS kunt u vinden op www.gidsvoornederland.nl

Indien u werkzaam bent in de bibliotheekbranche, dan kunt u op http://www.stichtingbibliotheek.nl/ meer lezen over G!DS.

Gerealiseerd: november 2008
Opdrachtgever: Stichting Bibliotheek.nl

Afbeeldingen